Međunarodni dan muzeja: konavoska zdravica

Tia Barušić, 6. razred OŠ Cavtat

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2021. godine, čija je tema „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ predstavljamo radove osnovnoškolaca iz OŠ Cavtat, koji su prikazali svoje znanje i ljubav prema zdravici.

Konavoska zdravica opisivana je kao osebujan primjer govorništva i sposobnosti korištenja jezika za složene oblike izražavanja u ruralnoj sredini. Znamo da se izvodi više od 150 godina, u prošlosti i na drugim svečanostima, a prvi je put tiskana 1886. godine, što je omogućilo razumijevanje i uvid u tradicionalni obred. Do sredine 20. stoljeća svadbenu su zdravicu znali govoriti gotovo svi Konavljani, a danas se zdravičari uglavnom posebno pozivaju samo kako bi učinili tu čast mladencima na svadbenoj večeri. Za mladence se tako i danas, kao i prije 150 godina, zaziva blagoslov na svim razinama: poljoprivredi, imovini, zdravlju, veselju, potomcima i tako dalje. Svaku cjelinu zdravičar će završiti s: Kako ono i oće akobogda!, na što će prisutni spremno odgovoriti: Amen dabogda!

Zanimljivo je da u prošlosti nisu bili optimistični oko vijeka zdravice, pa joj je i Radić proricao brzi zaborav jer se ne može dalje usavršavati. Nasreću, nisu bili u pravu, pa je tako i danas zdravičar izvodi pred svatovima tik pred glavno jelo na svadbenoj večeri ili ručku.

Uprizorenje zdravice, 5. c
OŠ Cavtat

Iako je konavoska zdravica samo djelić bogate konavoske baštine, svakako je možemo nazvati krunom usmene književnosti Konavala. Ovaj svečani govor koji je uvijek istoga oblika i sadržaja koristi se prigodno, napijajući u zdravlje i blagostanje na svadbama u Konavlima, kako nekad tako i danas. Ona je jedina cjelovita preživjela nazdravica u Konavlima, a od 2021. godine je i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Na fakultetima se o njoj otvoreno govori kao o najljepšoj zdravici, na svadbenim svečanostima pozorno osluškuje, a i u osnovnim se školama u Konavlima prenosi na mlađe generacije. Kako su i stari Konavljani prenosili svoje znanje i ljubav prema konavoskoj zdravici s koljena na koljeno, tako i danas najmlađi primaju tu snagu prošlosti koja je zbog svojih vrijednosti i danas izvor najboljih želja. Mi ćemo joj optimistično prorokovati dugi vijek, a zašto – pogledajte dječje uratke i uvjerite se i sami!

Mali zdravičari, PŠ Čilipi, 4. razred


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function WP_Meteor\Blocker\FirstInteraction\is_plugin_active() in /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-content/plugins/wp-meteor/blocker/FirstInteraction/UltimateReorder.php:62 Stack trace: #0 /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-includes/class-wp-hook.php(292): WP_Meteor\Blocker\FirstInteraction\UltimateReorder->frontend_rewrite('<!doctype html>...', Array) #1 /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-includes/plugin.php(212): WP_Hook->apply_filters('<!doctype html>...', Array) #2 /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-content/plugins/wp-meteor/frontend/Rewrite.php(53): apply_filters('wp-meteor-front...', '<!doctype html>...', Array) #3 [internal function]: WP_Meteor\Frontend\Rewrite->rewrite('<!doctype html>...', 9) #4 /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-includes/functions.php(4757): ob_end_flush() #5 /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-includes/class-wp-hook.php(292): wp_ob_end_flush_all('') #6 /home/ in /home/lovrohru/public_html/makeiteasy/blogmigk/wp-content/plugins/wp-meteor/blocker/FirstInteraction/UltimateReorder.php on line 62