Trputac – biljka putnika

Trputac – biljka putnika

Zanimljiva biljka, trputac ili bokvica, latinskog naziva Plantago, poznata je i kao putujuća biljka ili biljka putnika, što je naglašeno i njenim botaničkim imenom. Plantago dolazi od latinske riječi za poplat stopala. Dakle, riječ je o vrlo rasprostranjenoj, ali i o vrlo ljekovitoj biljci.  Osim što je česta biljka u prirodi, iz jednog arheološkog, paleobotaničkog istraživanja u Norveškoj, saznajemo da je i veoma stara, pelud joj je pronađen na ranoneolitičkom lokalitetu.

Često u literaturi koja se bavi temama ljekovitog bilja možemo naići na preporuku da ako trebamo naučiti prepoznati i koristiti samo jednu biljku, onda neka to bude trputac. To već dovoljno govori o njenim karakteristikama. Spominje se i u mnogim povijesnim izvorima, ali i u književnosti. Shakespeare je spominje u nekoliko svojih drama. Izdvojit ćemo Romea i Juliju gdje Romeo savjetuje svom rođaku Benvoliu da slomljenu potkoljeničnu kost liječi trputcem.

Trputac – biljka putnika

Riječ je o zeljastoj trajnici koju najčešće nalazimo na livadama, uz rubove putova i općenito na vlažnom tlu. U prirodi nalazimo veliki broj različitih vrsta trputca, ali među najpoznatijima su tzv. uskolisni ili muški (Plantago lanceolata L.) i širokolisni ili ženski (Plantago major L.) te srednji trputac (Plantago media L.).

Listovi ženskog trputca široki su i cjeloviti, skupljeni pri zemlji u tzv. rozetu dok su im smeđi cvjetovi u obliku klasa na dugoj stapci bez listova. Muški, uskolisni trputac, kako mu i ime govori, ima uske, suličaste listove obrasle dlačicama, također skupljene u rozetu. Klasasti nešto manji cvijet raste na dugoj bezlisnoj stapci. Cvatu od svibnja do početka rujna.

Trputac – biljka putnika

Koje sve bolesti trputac ublažava teško je i nabrojati. Budući da ima adstringentna svojstva, odnosno  svojstva stezanja tkiva i zgrušavanja krvi koristi se za zacjeljivanje rana. Dovoljno je svježi ili natrgani list staviti na ranu. Kaže se da trputac izvlači otrov pa se koristi kod uboda raznih insekata, ali i zmija i škorpiona.

Koristi se i za opekotine, za liječenje kašlja, hripavca i raznih plućnih bolesti, probavnih smetnji, zubobolje, bolesti mokraćnog mjehura, čireva na želucu, bijelog pranja kod žena i još mnogočega.

Trputac – biljka putnika

Napravite svoje istraživanje i već od svibnja, kad počinje cvjetati, možete u berbu lišća koje se suši za čaj, a možete i iščupati malo korijena muške ili uskolisne biljke i osušiti. Ako niste travarski tip, trputac se može i jesti, uživajte u soku mladog lišća ili ga dodajte u salate. Pogađate, iznimno je zdrav!