Kupjena, najdraža nam drača

Kupjena, najdraža nam drača

Nakon bitaka između titana i bogova, na poljima na kojima su ratovali od zaostale krvi, nicale su kupine. Tako kupjena kao plod titanomahije nose lice božanskog, a i lice titanskog.

Nama u Konavlima kupjena, iliti ga kupina, drača je sve od rujna pa do kolovoza sljedeće godine. U međuvremenu je kupjena željeno voće kojim se sladimo putem. Nismo se naučili brati ih i nositi doma, već ih pasemo prilazeći bodljikavim grmovima. Eventualno bi ih nanizali na dugu vlat trave i tako grickali. Inače, ta drača je tijekom godine konavoska kletva. Gdje ona izraste, smatra se da je ljudska nebriga tolika da je prostor postao pustolovina. Međutim, onda drača rodi bogato zdravim plodom, a mi sretni što jedemo zdravo, neprskano, od Boga i prirode čisto, puno vitamina i tako dalje. Teška je to sudbina: biti tako voljen, a proklinjan.

Kupjena, najdraža nam drača

Kupjena je penjačica iz roda Rubus, porodice ruža (Rosaceae). Raste u dugim granama do 3 metra koje se pletu, povijaju ili penju po drugom grmlju. Stabljika je drvenasta, izbrazdana, a po granama je trnje koje je okrenuto prema dolje. Te duge grane koje se nađu na tlu puštaju korijenke i razvijaju novu samostalnu biljku. Na taj način na zapuštenim poljoprivrednim površinama ona već u četvrtoj godini potpuno prekrije tlo. Naime, kad čovjek napusti neku poljoprivrednu površinu koju je dotada radio, u prvoj godini razvit će se različiti niski i visoki korovi, biljke koje prve koriste napušteno tlo, a koje su se borile s kultivarima i do tada. U drugoj godini naći će se već zakorijenjenih drača, kupina koje imaju zadatak popuniti teren svojim bodljikavim granama na određenu visinu kako bi omogućile razvoj mladih stabalaca koji niču iz sjemena koje je donio vjetar, ptice ili druge životinje. Samostalno, bez zaštite ne bi opstali, ali pod kavezom od kupjene u par godina steknu snagu pa je i prerastu. I eto mlade šume, a kad šuma spoji krošnje više nema uvjeta za kupinu, ona odlazi na drugi teren i u podnožju stabala se razvija neka nova šumska vegetacija.

Kupjena, najdraža nam drača

Njena brzina povijanja i širenja može se i iskoristiti za kultiviranje. Ako želimo imati grm koji ćemo držati donekle pod kontrolom, trebamo duge grane vezati za obližnje stablo ili potporanj da ne dodiruju pod kako ne bi puštali korijene. Takve će bogato rađati i imat ćemo više voća nego na divljem grmu.

Listovi koji rastu po povijušama su naizmjenični, neparno perasti i sastavljeni od 3 do 5 nazubljenih listića. S lica su tamniji, a s naličja presvučeni svijetlim dlačicama pa su gotovo sivi. Uz peteljku lista imaju bodlju koju su osjetili svi koji beru listove za čaj. Mladi listovi koji se beru za čaj fermentiraju se kako bi se dobio opojan i ukusan aromatičan čaj sličan  engleskom earl gray čaju. Čaj od nefermentiranog lišća dobar je za snižavanje tlaka, čišćenje krvi i liječenje desni te brojne druge probleme, ali nije ni upola aromatičan kao onaj od fermentiranih listića.  

Kupjena, najdraža nam drača

Cvjetovi su pravilni, na dugim stapkama u grozdovima koji će se kasnije pretvoriti u plodove. Iz pet zelenih lapova izlazi vjenčić od pet bjelkasto-rozih latica. Za vrijeme cvatnje drača je puna pčela. Iz cvijeta se u kolovozu razvija plod koji je zbirna koštunica, od kojih svaka sadrži malenu sjemenku. U početku su plodovi zeleni, potom crveni, a u punoj su zrelosti kad su crne boje.

Na ovim našim divljim primjercima itekako je vidljiva godišnja količina padalina. U godinama kad nije suša, kao i na lokacijama koje su vlažnije, plodovi narastu do promjera 2 cm, budu sočni i meki. One sušne godine daju male tvrde primjerke, premda jednako željene.

Kupjena, najdraža nam drača

Ljekovitost i hranjivost ove divlje voćke općepoznata je, premda premalo iskorištavana. Kupine se mogu koristiti, osim za jelo dok su freške, za kolače i za proizvodnju različitih pripravaka koji nam čitavu godinu jačaju krv i vraćaju snagu bile one u džemovima, vinima, sokovima ili kompotima. Ne samo snagu već i iskonsku vezu sa zemljom, s božanskim i titanskim u nama.