Žućenica plavog cvijeta – cikorija ili vodopija

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Možda najpoznatija među našim konavoskim žućenicama je, rekli bi mnogi prava žućenica, krasotica plavoga cvijeta poznata u ostatku svijeta hrvatskog govornog područja kao vodopija ili cikorija.
Kavoljupci kojima su zaigrali leptirići u želucu na ovaj posljednji izraz morali bi napokon prihvatiti kako je upravo ta žućenica naša uzdanica u kafanskim gustima. Korijen baš ove biljke bio je baza toplog napitka koji je hranio sirotinju jutrom. Napitak je okusa koji stariji poznaju kao surogat kave u teškim vremenima, a oni mlađi, skloni izletima u zdravo i prirodno, kao zamjensku zdravu kavu koja se nabavlja u butigama zdrave hrane. Ako ste kuriozni iskopajte na jesen malo korijena, posušite ga u pećnici, sameljite i skuhajte kao kafu. Ako dodate malo kakaa, imat ćete modernu verziju, ali ako je skuhate s preprženim mljevenim ječmom i još zasladite medom, dobit ćete kafu djetinjstva svih onih koji su znali živjeti bez industrije i struje.

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Cikorija, vodopija iliti radić, lat. Cichorium intybus, iz porodice glavočika višegodišnja je biljka. Dakle, na mjestima gdje na golim granama suhe biljke u ljeto spazite tipične plave cvjetove u podpazušju biljke, na tom mjestu će na proljeće biti razvijena rozeta divne zeleni koja je naša prava žućenica, pa ćete tako biti sigurni da berete onu pravu.

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Njena zelen liči na sve naše jestive zeleni. Rozeta je nešto više nazubljena lista od maslačka, a zapravo puno manje od kostriša ili čevčega. Po donjoj strani lista malene su dlakice, a gornji dio je sjajan. Bojom je bliža dubrovačkim persijanama za razliku od čevčega i maslačka. Kad je beremo, ne znamo kakav joj je cvijet, ali znamo da je žućenica nekim konavoskim nosom za sve grko. I takvu je spravljamo na salatu s jajima ili ju zalijemo vrelom krtolom.

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Ako je lišće starije, skuha se kao blitva. Isto tako, kao i sa svim ostalim lisnatim zelenima možete raditi soparnike, pite, savijače, rolade, polpete i što god vam padne na pamet, važno je da ju koristite jer je njena vrijednost za naše zdravlje neupitna.

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Za zdravlje se koristi za sve i svašta, a čak i protiv opadanja kose i obrva tako da se svježim sokom od lišća maže tjeme.
Kad lišća ponestane u ovim našim ljetnim suhim mjesecima, izađite ujutro na livade da vidite jesu li vam vile ostavile plavih vodopijinih cvjetića. Ako jesu, pokupite ih prije nego se zatvore i osušite brzo na propuhu i hladu za dodatak zimskom čaju.
Ako cvjetića ipak ne bude, znači da su vile plesale baš cijelu noć s plavim vijencima u kosi ne bi li zazvale kišu onoj koja pije vodu da ih obdari novim plavim cvijećem, i jestivom debelom zeleni.

Žućenica plavog cvijeta -  cikorija ili vodopija

Za malo više recepata kliknite na linkove:
https://geek.hr/ludakrava/kava-od-cikorije-naucite-pripremiti-ovu-ukusnu-i-jako-dobru-kavu-od-cikorije/
i
https://www.youtube.com/watch?v=-G2yWdXRde0