Žućenica plavog cvijeta – cikorija ili vodopija

Možda najpoznatija među našim konavoskim žućenicama je, rekli bi mnogi prava žućenica, krasotica plavoga cvijeta poznata u ostatku svijeta hrvatskog govornog područja kao vodopija ili cikorija.
Kavoljupci kojima su zaigrali leptirići u želucu na ovaj posljednji izraz morali bi napokon prihvatiti kako je upravo ta žućenica naša uzdanica u kafanskim gustima. Korijen baš ove biljke bio je baza toplog napitka koji je hranio sirotinju jutrom. Napitak je okusa koji stariji poznaju kao surogat kave u teškim vremenima, a oni mlađi, skloni izletima u zdravo i prirodno, kao zamjensku zdravu kavu koja se nabavlja u butigama zdrave hrane. Ako ste kuriozni iskopajte na jesen malo korijena, posušite ga u pećnici, sameljite i skuhajte kao kafu. Ako dodate malo kakaa, imat ćete modernu verziju, ali ako je skuhate s preprženim mljevenim ječmom i još zasladite medom, dobit ćete kafu djetinjstva svih onih koji su znali živjeti bez industrije i struje.

Cikorija, vodopija iliti radić, lat. Cichorium intybus, iz porodice glavočika višegodišnja je biljka. Dakle, na mjestima gdje na golim granama suhe biljke u ljeto spazite tipične plave cvjetove u podpazušju biljke, na tom mjestu će na proljeće biti razvijena rozeta divne zeleni koja je naša prava žućenica, pa ćete tako biti sigurni da berete onu pravu.

Njena zelen liči na sve naše jestive zeleni. Rozeta je nešto više nazubljena lista od maslačka, a zapravo puno manje od kostriša ili čevčega. Po donjoj strani lista malene su dlakice, a gornji dio je sjajan. Bojom je bliža dubrovačkim persijanama za razliku od čevčega i maslačka. Kad je beremo, ne znamo kakav joj je cvijet, ali znamo da je žućenica nekim konavoskim nosom za sve grko. I takvu je spravljamo na salatu s jajima ili ju zalijemo vrelom krtolom.

Ako je lišće starije, skuha se kao blitva. Isto tako, kao i sa svim ostalim lisnatim zelenima možete raditi soparnike, pite, savijače, rolade, polpete i što god vam padne na pamet, važno je da ju koristite jer je njena vrijednost za naše zdravlje neupitna.

Za zdravlje se koristi za sve i svašta, a čak i protiv opadanja kose i obrva tako da se svježim sokom od lišća maže tjeme.
Kad lišća ponestane u ovim našim ljetnim suhim mjesecima, izađite ujutro na livade da vidite jesu li vam vile ostavile plavih vodopijinih cvjetića. Ako jesu, pokupite ih prije nego se zatvore i osušite brzo na propuhu i hladu za dodatak zimskom čaju.
Ako cvjetića ipak ne bude, znači da su vile plesale baš cijelu noć s plavim vijencima u kosi ne bi li zazvale kišu onoj koja pije vodu da ih obdari novim plavim cvijećem, i jestivom debelom zeleni.

Za malo više recepata kliknite na linkove:
https://geek.hr/ludakrava/kava-od-cikorije-naucite-pripremiti-ovu-ukusnu-i-jako-dobru-kavu-od-cikorije/
i
https://www.youtube.com/watch?v=-G2yWdXRde0