Zub, babin zub

Zub, babin zub

Romantična i zdrava bosonoga aktivnost po ledinama i putevima Konavala prestaju u srpnju kad se tlo napuni oštrim, šiljastim sjemenkama, svima poznatima kao babin zub. Taj mali rogati plod bio je smrtni neprijatelj guma na biciklima i svi smo kao djeca znali da, ako skrenemo s puta u kasno ljeto, ne gine nam lijepljenje anima umjesto vozikanja.

Donekle su mu dolijale nove gume koje imaju sportski bicikli, ali je i dalje bušio sve nogometne i košarkaške lopte na travnatim i betonskim terenima, rastuživao djecu koja veselo trčkaraju s napuhanim balonima, a pse i mačke pretvarao u šepavce na tri noge. Baš u latinskom imenu biljke (Tribulus terrestris) grčki tribolos bio bi pravi opis za plod, a to je željezno oružje koje se koristilo u ratu s konjanicima.

Zub, babin zub

Da, to je taj okrutni zub, babin zub, konavosko akupunkturno sredstvo koje zasigurno ima babu kojoj pripada. I kad odlučite upoznati malko tu strašnu neman, onda spoznate da je riječ o vrlo nježnoj i plemenitoj biljci kojoj je dojadilo da je svi gaze i iskorištavaju i jednostavno je jednog dana pokazala da ima zube, i to babine.

Nije šala; babin zub livadna je jednogodišnja puzavica iz porodice dvoliskovica (Zygophyllaceae). Raste kao razgranata dlakava stabljika koja se povaljuje po tlu i dosegne visinu do pola metra. Po njoj rastu nasuprotni listovi, parno perasti s 5 do 8 parova listića sivozelene boje. U pazušcima listova i zagrancima javljaju se cvjetovi, dvospolni, s pet lapova i pet žutih latica usred kojih je deset prašnika. Od cvjetova se u kasno ljeto razvijaju već spomenuti plodići u obliku rogatog tobolca. Jako se lako tići jer jedna biljka daje preko 5 000 sjemenki.

Zub, babin zub

Izdržava vrlo suha i vruća staništa i Sahare i Indije i Europe, a u nas je prava napast naših ledina. Doslovce raste svugdje po svijetu i svugdje se, bez obzira na opaki plod, prepoznalo i neku od njenih dobrobiti za čovjeka. U Kini se koristila za osnaživanje organizma, u Indiji kao diuretik za liječenje različitih bolesti bubrega, a i kao afrodizijak.

U Europi je njena korist bila mnogostruka, ali najzanimljivija je popularnost ove biljke koju su plasirala bugarska istraživanja za vrijeme željezne zavjese i ekonomske odvojenosti od zapadnog svijeta. Naime, Bugari su istražujući došli do povoljnih rezultata koje ova biljka ostavlja u liječenju steriliteta i neplodnosti, uz promidžbene poruke povećanja testosterona i mišićne mase. Danas kad googlate naziv ove biljke na latinskom, izbacit će vam brojne preparate koji se prodaju za poticanje navedenih stanja.

Zub, babin zub

Razlika između različitih pripravaka babina zuba ovisi o raznim faktorima, a razlog je u kemotipu oko kojeg su se znanstvenici složili da ovisi o lokalitetu s kojeg potječe. Uglavnom razlikuju istočnoazijski od balkanskog tipa i istražuju njihov potencijal. Svakako, dokazano je da se u listu i plodu nalaze flavonoidi zaslužni za održanje zdravog srca i dobre cirkulacije koji smanjuju zgrušavanje krvi.

Konavoski kemotip, koliko je poznato u narodu, za sada osim što buši gume provodi nasumičnu akupunkturnu terapiju svim bosonogim šetačima i utoliko je dobar za cirkulaciju te podizanje krvnog tlaka, a kod nekolicine je primijećen bolji rad suznih žlijezda u očima.

Zub, babin zub