Prkos za dušu – tušt za tijelo

Prkos za dušu – tušt za tijelo

Dokaz kako nas naš okoliš podržava i u današnjoj je priči o korovu koji je prema statistikama najrašireniji vrtni korov, a u isto vrijeme najveća riznica vitamina, minerala i ostalih blaga. Čudo ove male biljke pohranjeno je u brojnim njenim karakteristikama zahvaljujući kojima, uz sve čupanje i plijevljenje korova, ona i dalje pohodi naše vrtove i vlažne livade.

Mlado samoniklo zelenje naših livada hrana je korizme i  uglavnom je na našim stolovima u rano proljeće. Do srpnja već sve bude u fazi cvijeta ili sjemenja, kad više nije slatko i ugodno za jesti. Srpanj je vrijeme kad se za hranu jedino možemo okrenuti našim vrtovima u kojima su sad pomadore, kukumari, tikvice, mrkvice, a možda još malo i blitve i kupusnjača koje su pri kraju. Krtola je izvađena, a uglavnom i luk, većina vrtlara u ovo vrijeme popušta u borbi s korovima, naročito među zrelim i velikim povrćem koje ionako neće još dugo davati ploda. U tim korovima različitih je trava, ali najčešći gost vrtnih površina je vrtni kralj korova, bolje poznat kao tušt.

Prkos za dušu – tušt za tijelo

Tušt, tust, portulak (lat. Portulaca oleracea) jednogodišnji je sukulent iz porodice tušnjeva (Portulacaceae). Razgranate je stabljike čije se grane polijegaju i šire uz zemlju, a tek kad izraste u gustim izdancima podigne se u obliku grma. Grane su crvenkaste, listovi obrnuto jajasti i naizmjenični bez peteljke. Glatki su, debeli i mesnati. U vrtovima gdje je više sunca bit će mesnatiji, a u hladu budu plosnatiji i tanji. Sitni žuti cvjetovi koji se javljaju u pazušcima listova traju kratko i samo u jutarnjim satima, a nakon njih se razvijaju tobolci sa sjemenkama kojih po biljci bude i do 10 000. Prodornost i upornost ovog korova nije samo u brojnosti sjemenki po biljci, već i po sposobnosti sjemenke da preživi i do 40 godina u prirodi prije nego proklija. To znači da kad sretnemo tušt, sigurnost da ćemo mu poznavati pretke je relativna, ali i nebitna. Jedino što će trebati paziti jest da ga ne izgazimo i da ga lociramo za buduće branje jer što ga više budemo brali, to će se više obnavljati, biti gušći i snažniji.

Prkos za dušu – tušt za tijelo

Premda je indijskog podrijetla, raširen je po cijelom svijetu, a vrlo je popularan u mnogim azijskim, srednjoameričkim i europskim zemljama, gdje se jede kao zeleno povrće, prodaje u obliku sjemena ili začinskog brašna. U prehrambene svrhe koristi se već 4 000 godina, a u Rimskom Carstvu naročito je proslavljen kao sastojak brojnih jela. Koristio se i kao apotropej, prosipao se oko kreveta kako bi po noći čuvao spavača od zla.

Prkos za dušu – tušt za tijelo

Ono što čini taj korov tako popularnim jest njegov blagi slatko-kiselkasti okus i kvalitetni sastav koji prepoznaju današnji nutricionisti. Biljka je bogata vitaminima, naročito vitaminom A i C, mineralima, omega-3 masnim kiselinama i brojnim drugim. Znanost kaže da štiti od kardiovaskularnih bolesti, upalnih procesa i razvoja tumora, pa tako i sprječava razvoj kroničnih bolesti. Na širem području u narodnoj upotrebi je i protiv glavobolja, za čišćenje nametnika iz crijeva, snižavanje visoke temperature, a dobar je i za jetru te umiruje želudac, liječi mjehur i bubrege. Dodatno se upotrebljavao za liječenje opeklina na koži kao i za čišćenja lica od akni i mitesera, premda se kod nas za taj dio radije obratimo bobovniku.

Prkos za dušu – tušt za tijelo

Jede ga se svježeg u salatama ili ga se priprema kao i šparoge, s jajima ili prelivenog vrelom krtolom. Od njega se može napraviti i sirup za olakšavanje problema disanja tako da se ocijedi sok u med. Stavlja ga se u smoothije i salate, na razne načine može biti dio svakodnevne prehrane.

Na internetu se može pronaći i sjeme tušta budući da je u mnogim zemljama kultiviran kao povrtnica i raste u vrtovima u statusu uzgajane biljke. Dakle, nalazila se u vrtu u statusu korova ili uzgajane biljke, njena vrijednost je neprikosnovena.

Konavljani ne poznaju kultivirani tušt jer ga ionako premalo troše, ali obilato uzgajaju u svojim arlama njegovog bliskog rođaka koji nije jestiv ni blagotvoran za ljudski organizam, ali jest pak za dušu. Prkos (lat. Portulaca Grandiflora) iste je porodice i roda kao i tušt, samo su druga vrsta. To je dragi skromni cvjetajući grm koji je omiljen u Konavlima premda njegovo podrijetlo vezujemo za Južnu Ameriku, a ne za Indiju kao kod tušta. Sukulentni listići su uži nego kod tušta, a cvijet je veći. Obje vrste jednako su otporne i uporne, osim što prkos kultiviramo, a nadajmo se da ćemo i tušt.

Prkos za dušu – tušt za tijelo
Portulaca Grandiflora – prkos

I dok se tušt kao riznica zdravlja nudi u svim svojim blagodatima za naš organizam, prkos u svojoj ljepoti iz konavoskih arli nudi melem za dušu. Govori i on o toj ljudskoj težnji da se za dušu napravi više nego za tijelo, koliko god nam se činilo da nije tako. Ipak, prvenstvo pred ostalim bićima u tome je čovjekovo, ali bez zdrava tijela ni sretne duše, stoga uživajte u tuštu!