Konavoski blagoslovi

Konavoski blagoslovi

Nedavno smo čitali o konavoskim kletvama, minijaturnim oblicima usmene književnosti koji pripadaju pragmasemantičkom žanru, što znači da je sam sadržaj primaran te da postoji specifična namjera da se ono izgovoreno i ostvari. Prisjetimo li se konavoskih kletvi, ali i kletvi općenito, opet se vraćamo na snagu riječi – riječi koje mogu stvarati, ali i uništavati. Danas ćemo vam predstaviti ono ljepše, dobru stranu medalje koja je prisutna u čovjeku, pa tako i u jeziku – blagoslove.

Ono što je posebno lijepo u konavoskim blagoslovima jest to što većina ljudi nije ni svjesna koliko nas blagoslovi okružuju. Upravo činjenica da mnogo nas svakodnevno izgovara blagoslove, a nismo toga svjesni, poprilično je otežala njihovo prikupljanje. Dok će svi jasno znati odgovoriti na pitanje koje kletve znaju, pitanjem koji su to konavoski blagoslovi, zbunit ćemo sugovornika i dobiti skromne odgovore.

Konavoski blagoslovi

No zagrebemo li samo malo dublje u svakidašnji govor i susret naših sumještana, dobit ćemo bogate odgovore. Ono što treba prvo razjasniti jest to da je izravni učinak koji se želi ostvariti kletvama nanošenje zla, a izgovaranjem blagoslova učinak je nanošenje dobra. To je formula dobrote kojom želimo drugome zdravlje, sreću, ljubav i bilo koje drugo dobro… A prvo što nam viče iz konavoske usmene književnosti željama dobrote je upravo kruna konavoske usmene književnosti – konavoska zdravica.

Sama definicija zdravice to nam potvrđuje, a to je da je nazdravica govor uz piće koje se ispija za zdravlje, uspjeh, komu u čast, najčešće na početku svečanoga ručka. Kao i u kletvi, i u blagoslovu je naglašeno vjerovanje u nadnaravno, u ovom slučaju u Božje postojanje. Upravo tako u konavoskoj zdravici svaki put zdravičar zaziva Boga u njegovom blagoslovu koji se provukao zdravicom, na primjer, zazivajući sreću: Sunce nam na istok, a Gospodin Bog na sreću i pomoć!… – na što svi mi okupljeni odgovaramo Amen dabogda! – potvrđujući, zapečaćujući taj blagoslov. Isto tako zdravičari, a i svi mi, okupljeni, s njima blagoslivljamo: …U čiji smo mi došli dom pomogo mu Gospodin Bog vas njegov skladni i pošteni rod, dom i domaćina i sve njegove kumove i prijatelje koji su mu ovđe i drugovđe… Potom Daj Gospodare Bože ovomu poštenome domaćinu svega do voje, a bez ikakve nevoje… Isto tako: Da bi nam pomogo Bog i današnji dan koji nam je na zdravlje došo… I: A ova mlada moma koja je pošla iz onoga poštenog doma, a došla u ovaj pošteni dom, pomogo je jaki Svemogući Gospodin Bog,…

Konavoski blagoslovi
Vlaho Bošković, sudionik svatova 1898.
Slika preuzeta iz kataloga Konavoska svadba

Zapravo, mogli bismo prepisati gotovo cijelu zdravicu kad bismo nabrajali sve blagoslove u njoj, ali ne želimo izostaviti blagoslove u gotovo svakodnevnom konavoskom govoru, na primjer one koje izgovaramo čestitajući rođendane i blagdane riječima poput: Nazdravje ti Badnji dan, Nazdravje ti Božić, Nazdravje ti Nikoj dan, Lučin dan, Mratinj dan, i tako dalje.

Stariji Konavljani dali su si možda malo više truda, a i vremena, pa su čestitali i blagoslivljali riječima kao što su: Nazdravje Vam svijem Isusovo porođenje i svi dani unaprijed, zatim Bog Vas čuvo đe ne znali sami, Bog Vam davo kad ne uzimali, pa da i Vi date komu fali, jer bez tega velik posta mali. Isto tako: Ko Vas srete da Vam se raduje, da Vam bližnji svu ljubav daruje, jer kad čovjek svojom dušom dava, to Svevišnji odma prepoznava.

Konavoski blagoslovi
Badnji dan
Fototeka MIGK-a

Posebno su lijepi stariji pozdravi koji se i danas ponekad mogu čuti, a možda se upravo u njima krije sva ona kreativna dobrota Konavala… Jesu li vas ikad odzdravili s blagoslovom U zdravju se viđeli? Ili Svuj ti sreća pjevala? Pa čak i kad se s nekim ne slažemo, a on(a) nam kaže: Do ti Bog sreću na drugijem vratima!, ne bismo se smjeli naljutiti, jer upravo smo primili blagoslov.
Logično, najčešći je blagoslov onaj sa zazivom Boga, pa tako imamo: Bog ti do u đeci!, Bog te blagosovio!, Dobra noć, Bog ti bio na pomoć!, Bog ti u zdravju do!, Bog te pomogo., Od Boga vam lijepo zdravje!, Bog ti do okle se ne nado/nadala!, Svuđ/svuj ti Bog do! ili Svuđ ti Bog dobro do.

Osim ovakvih blagoslova, postoje i oni gdje se izravno zaziva sreća, zdravlje i blagoslov sljedećim riječima: Sreća ti na cvijeću pjevala!, Vazda sretna i vesela bila!, Alalo vam bilo i blagoslovjeno!, Sreća ti pjevala!, Sve ti pjevalo!, Udala se đe se ne kajala, Sve ti ćetno i berićetno!, Sve ti ćetalo!,
Ali, blagoslove susrećemo i u lijepim željama za, recimo, novi auto: U zdravju ga dero ili u kupnji nove odjeće, odijela: U zdravju ga nosio! pa čak i u onim šaljivim željama: Bog ti do i na studenu kamenu ili u poznatoj konavoskoj „himni“: Oslobodio te Bog cavtajske tkaje, malicije konavoske, ribara moluntskog, čilipske filozofije,…

Konavoski blagoslovi

Da Bog pomože! I tako smo, nabrajajući samo djelić konavoskih blagoslova, pošli udugo i uširoko, pa možemo samo poželjeti: Bog nas čuo!, a vi ćete možda pomisliti: Denu više, Bog ti do! i nećemo se naljutiti, već vam samo od srca zaželjeti: Sreća vam na vrata ušla, a puta vanka nikad ne našla!


Dio fotografija preuzet je s Facebook-grupa Konavoski rječnik i Zavazda Konavle.