Rakije, rakije amo!

Rakije, rakije amo!

Rakija se prvi put spominje još u srednjem vijeku, kada se otkrila destilacija. Do tada se Europa dijelila na područja u kojima se pije vino i na područja u kojima se pije pivo. Otkriće destilata pokrenulo je čitav niz alkoholnih proizvoda, takozvanih žestokih pića, a za Konavle je svakako najbitnija rakija.

Ako želimo proizvesti rakiju, potrebno je bilo koje fermentirano voće, ali zbog brojnih vinograda u Konavlima se najviše upotrebljava grožđe. Upravo zato danas ćemo se osvrnuti na proizvodnju lozovače ili popularno zvane loze. Nakon trganja vinograda u rujnu, grožđe se samelje ili izmeči u badanj ili žetak. Samljevenu masu pritisne se šticama i gredicama ili u novije vrijeme već izrađenim rosfrajnim prešama, do te mjere da iznad štica ostane 5 do 10 cenata tekućine. Tada počinje vrenje koje bi se po pravilu trebalo odvijati idućih 7 do 10 dana. Kada prestane vrenje, moštomjer bi trebao pokazivati nulu odnosno potonuti ispod razine broja 2 (što je najniža napisana brojka).

Sada imamo dvije mogućnosti. Napraviti rakiju od vina ili od dropa. Rakija od čistoga vina kvalitetnija je i jednostavnija za proizvesti, ali ona proizvedena od dropa osigurava da se ništa od grožđa ne baci. Bez obzira za koji se način odlučimo procedura je ista. Tekućinu bez dropa ili s njime treba prebaciti u kotao. Ako se prebacuje i drop, na dno kotla treba staviti rešetku ili grane od česvine kako kotao ne bi zagorio. Na kotao treba staviti kapu koju treba zamazati mokrim pepelom ili u novije vrijeme učvrstiti vitama kako ne bi poskočila. Kapa mora biti bakrena ili kalajisana. Kapa se s vodilicom spaja na serpentinu (neki kažu i strempentina) koja prolazi kroz vodu, a oba spoja vodilice treba zamazati ili zaviti. Na završetak serpentine koji izlazi iz bazena s vodom treba staviti list limuna, a ispod nje treba staviti litraču (sud od 10 litara) koja se prekrije platnenom pelenom i manju posudu iz koje se rakija prelijeva u litraču. Ovaj postav je nužan jer pečenjem rakije nastaje etanol ili alkohol za piće (rakija) i metanol koji je otrovan za čovjeka. Metanol je teži od etanola i ostaje na dnu manje posude, a etanol koji je lakši preljeva se preko ruba u litraču. Platnena pelena služi prikupljanju nečistoća iz rakije u svojstvu filtera.

Rakije, rakije amo!

Tijekom pečenja rakije potrebno je ložiti vatru ispod kotla, a za to nam može poslužiti bilo koje drvo ili u novije vrijeme plinski plamenik. Ovisno o jačini plamena i veličini kotla treba čekati neko vrijeme dok rakija ne počne izlaziti iz spiralne cijevi. Prvo izlazi spirit ili rakija s najvećim postotkom alkohola, a nakon toga rakija sa sve manjim postotkom alkohola. Treba paziti da se ne pomiješa rakija i takozvana luda ili ludača, rakija sa znatno manjim postotkom alkohola, a prepoznatljiva po izuzetno neugodnom mirisu. Ludu možemo prepeći ili koristiti za pranje punjestri.

Idući korak je gradiranje rakije. Dio spirita bi trebalo odvojiti sa strane, a ostatak rakije izgradirati. Rakija za piće, ovisno o ukusu, kreće se od 40 do 50 % alkohola.  Za smanjivanje postotka alkohola u rakiji dodaje se destilirana ili prokuhana voda, a za povećavanje spirit.

Rakija kao mitski eliksir u Konavlima:

Nestašna djeca, kao i neoprezni odrasli lako se mogu porezati ili ostrugati u igri ili pri radu. Korištenje rakije u nedostatku dezificijensa postalo je gotovo uobičajeno po riječima naših kazivača: Samo to polij rakijom da se ne infeta! U vremenima kada su kožni nametnici bili učestalija pojava: Spiritom bismo premazali stoliće (noge od postelje) da živine ne dođu na postelju. Spirit se zbog većeg postotka alkohola (60 – 80 %) koristio u kriznim situacijama.

Prije pojave moderne medicine kazivači su koristili rakiju za razne bolesti. Tako su protiv zubobolje promućali kupicu rakije u ustima što bi odnijelo bol ko rukom. Pri pojavi kašlja kažu da treba staviti ožičicu papra u kupicu rakije i sve skupa popiti. Stariji kazivači se sjećaju kako su protiv upale pluća njihove matere ugrijale spirit i stavile na oblog od bumbaka (neki su spominjali i vunu) koji bi se držo na prsima. A oni s reumom kažu Ja ti se izmasiram spiritom i odma mi je bolje.

Rakija je bila neizostavna pratiteljica težaka koji bi je pili nakon napornog fizičkog rada jer se vjerovalo da zimi grije, a ljeti hladi kao i da snižava tlak. Pčelari koji imaju veće količine domaćeg propolisa kažu da Treba zamutit spirit s propolisom i kad to piješ neće te napast prehlada. Naše babe su njegovale svoja mladenačka lica tako što su u lavor vode nalile malo rakije i time se umivale protiv pufica.

Iako je rakija piće kojim se prema kazivačima dezinficiraš i iznutra i izvanka, ne treba pretjerivati s količinom.