Plesna haljina žutog maslačka – sve naše žućenice

Plesna haljina žutog maslačka – sve naše žućenice

Svi koji ste ikad tražili neku biljku u prirodi bez iskusnog vodiča znate koliko je obeshrabrujuće povezati osobitosti iz knjige, slike i terena. Biljke se na određenom podneblju prikriju u svoje manje ili veće oblike, budu nježnije ili dlakavije, robusnije ili delikatne. Na crtežima u knjigama uvijek su maestralne i u obliku najveće vegetacije pa lutajući po terenu takve nikad ne uspijevamo naći.

Isto tako svima je jasno kako samo iskustvo i dugogodišnje praćenje biljaka omogući povezivanje malih izdanaka tek niknule biljke s cvjetnom granom ili budućoj zeleni po kojoj je najčešće i poznajemo. Najbolje je to vidljivo kod svima poznatog maslačka. Malo tko će prvu njegovu zelen povezati s lijepim žutim cvjetovima, a nekad niti njih s glavicom za ispunjavanje želja koju smo svi otpuhivali ne znajući da malog ljepotana tek tako presađujemo.

Plesna haljina žutog maslačka – sve naše žućenice


Kad beremo zelen biljaka za jelo, beremo dok još nema cvijeća pa je stoga posebno važno poznavati vrste. Vjerujem da je baš branje ljekovite zeleni prije cvatnje u Konavlima pridonijelo poistovjećivanju većeg broja biljaka pod naziv žućenice, a maslačak je jedan od njih.

Dakle, maslačak, žućenica, lat. Taraxacum officinale, eng. Dandelion iz porodice glavočika (Asteraceae) i raste posvuda. Pripisujemo mu naše prve proljetne uzdahe kad ugledamo rascvjetane ledine. I ljudi i pčele ga obožavaju, za med, za salate, za čajeve, a Konavljani ipak najviše kao kuhanu ili sirovu zelen lešo s jajima ili na salatu. Jadranka Ničetić, vrsna poznavateljica naše tradicijske prehrane donijela je nedavno i recept o kiseljenju njegovih pupoljaka. https://web.facebook.com/groups/256156717918506/

Plesna haljina žutog maslačka – sve naše žućenice

Cvjetne glavice rastu na pojedinačnim stabljikama i u Konavlima ih najviše koristimo ne za jelo već za umivanje na Cvjetnicu, pa i na Korosante – lijepi stari običaj. Moje osobno zbunjujuće iskustvo s maslačkom došlo je čitajući priču Sunčane Škrinjarić Plesna haljina žutog maslačka koja govori o žutom pretužnom maslačku koji je na cvjetnoj ledini kao mali neuglednik ostao nezapažen jer nije imao haljinu za ples. Nikad nisam razumjela kako je taj naš ljepotan mogao biti tako nesretan dok nisam počela brati njegovu zelen za jelo.

I zaista, ako žutim glavicama uberemo ukusnu krinolinu od zelenog lišća po dnu, on će trebati za ples drugu haljinu. Eto prilike da pauk pokaže svoju vještinu praveći haljinu prijatelju maslačku i učeći najmlađe na solidarnost i ljubav. Hranimo se žućenicom i potičimo pauke i maslačke da tkaju i plešu.

Sve korisne informacije o maslačku na: https://www.plantagea.hr/fitoterapija/maslacak/
Dodatne recepte potražite na:

https://www.mojvrt.eu/recepti-od-maslacka/
ili
https://dobarzivot.net/zdravlje/ljekovito-bilje/maslacak-recepti-caj-sirup-sok-dzem-vino-rakiju/