Vaterpolo – nogomet u vodi

Vaterpolo – nogomet u vodi
Grb VK Cavtat

U našem portu bije se boj, igra Cavtat – tim moj i tvoj

Paralelno sa sve većom popularizacijom kupanja u moru, u drugoj polovici 19. stoljeća razvijaju se raznorazne vodene rekreacijske aktivnosti i igre. Jedna od njih kasnije će se razviti u igru danas poznatu pod nazivom vaterpolo. Osmišljena je u Engleskoj kao jedna od atrakcija na organiziranim vodenim mitinzima, manifestacijama koje su služile za zabavu publike, ali i promicanje plivačkih aktivnosti. Naziv water polo tj. vodeni polo posuđuje od igre koja je bila svojevrsna parodija na sportsku igru koju su vodile momčadi jašući na konjima i koje su nastojale dugim štapovima drvenu lopticu ugurati u protivnički gol. Tako su, jašući na drvenim bačvama koje su plutale na vodi i s drvenim veslima koja su im služila i za kretanje po vodenoj površini, igrači vaterpola pokušavali ubaciti loptu u protivnički gol, čime su zabavljali i nasmijavali publiku.

Vaterpolo – nogomet u vodi
Vaterpolisti kluba Epidaurus, oko 1935. godine

Za igru, tada znanu kao nogomet u vodi, William Wilson, novinar i trener plivanja, 1876. godine u Glasgowu objavljuje prva pravila te se godinu dana nakon toga održava prva utakmica na označenom igralištu. Krajem 19. stoljeća vaterpolo postaje sve popularniji i u Sjedinjenim Američkim Državama, a Amerikanci tada igraju žestoku, gotovo hrvačku igru u vodi.

Kao i nogomet, kod nas prvi igru promoviraju studenti koji se školuju u zemljama gdje je vaterpolo već bio poprilično razvijen. Praški đaci 1908. godine predstavljaju igru po prvi put na kupalištu Bačvice u Splitu i – rodila se ljubav.

Neposredno nakon Prvog svjetskog rata počinju sve veća i značajnija okupljanja oko raznih plivačkih i ronilačkih aktivnosti što vodi do udruživanja u tzv. divlja društva koja su bila proglašavana republikama ili kraljevinama, među kojima je najpoznatija Republika Danče, kolijevka vaterpolskog kluba Jug.

Vaterpolo – nogomet u vodi
Jelica Radosavljevic, Bukovceva unuka, Cavtat, 1939.
KB-1104_182

Vjerojatno u to vrijeme i cavtatska mladež prihvaća plivačke sportove i na popularnom kupalištu Banja, danas potez od sjeverne plaže hotela Croatia do Vile Banac, gdje organiziraju prva natjecanja već od 1922. godine. Okupio se i prvi vaterpolski sastav Epidaurus koji od 1932. godine djeluje kao organizirani sportski klub. Tada su igrali: braća Kušelj, braća Kalačić, braća Vragolov, Antun Markoni, Ivo Kvarantoto, a zanimljivo i Vane Ivanović, posinak i nasljednik Boža Banca.

Kako klub nije bio registriran, tako su sve troškove snosili sami igrači, a Tino Pattiera svake je godine klubu iz Njemačke na poklon donosio vaterpolsku loptu.

Nakon Drugog svjetskog rata vaterpolski teren bio je označen negdje po sredini Rive, ispred kuće Vinka Fagionija, a cavtatski maranguni ispraksirali su se u izradi bara i ostalih potrebnih rekvizita. Entuzijazam igrača i želja za kvalitetnijim radom uvjetovala je 1972. godine osnivanje Plivačkog kluba Cavtat i službene registracije Vaterpolo jedinice PK Cavtat. Mnoge su generacije cavtatskih dječaka prošle klupsku vaterpolsku inicijaciju uz legendarnog trenera Ivicu Morettija.

Vaterpolo – nogomet u vodi
Vaterpolisti kluba Epidaurus, 1955. godine

S obzirom na veličinu i broj stanovnika, Cavtat je zasigurno vodeće mjesto po broju vrhunskih vaterpolo igrača i broju igrača s osvojenim olimpijskim i svjetskim medaljama. Svakako treba spomenuti prvake povijesti hrvatskog vaterpola Gorana Sukna i Luka Vezilića, ali i Pava Miljanovića, Elvisa Fatovića, Mara Balića, Miška Bobića, Miha Boškovića, Iva Ivaniša, Pera Jovicu, Nikšu Dropca, Josipa Vezjaka, Paula Obradovića, Sandra Sukna i mnoge, mnoge druge koji su doprinijeli da sportski duh Cavtata i danas ostane aktivan i atraktivan novim naraštajima koji, pod trenerskim vodstvom Pava Pulića, nastoje slijediti dobro utrtu zvjezdanu stazu vaterpola.

Vaterpolo – nogomet u vodi
Vaterpolisti kluba Epidaurus, 1955. godine

Upravo je jedan od rijetkih autentičnih momenata tijekom ljetnih mjeseci, koji zapne za oko svakom posjetitelju Cavtata – svakodnevna dječja igra, radost i cika na plivalištu, čije su tribine nerijetko ispunjene do posljednjeg mjesta fasciniranim promatračima.

Cavtatski vaterpolo povodom obilježavanja devedesete obljetnice igranja i četrdesete obljetnice kluba 2012. godine dobio je monografiju Pozlaćen zrakom sunca, autora Vinka Rožića, u kojoj je detaljan prikaz bogate povijesti.